13 de març del 2011

Joan Ivern i Figuerola

Joan Ivern i Figuerola. Foto: Eduard Boada
Joan Ivern i Figuerola va contribuir a  omplir un buit pregon en la divulgació d'aspectes de la història local de Mont-roig, i és aquí on cal destacar-ne la seva aportació a nivell bibliogràfic.

Del seu llibre Notes històriques de l'ermita de la Mare de Déu de la Roca (PUCOM, 1987) se n'han tirat un mínim de quatre edicions (la quarta és del 1999). Joan Ivern també va publicar d'altres treballs, com ara L'Església Vella de Mont-roig i la catedral del Baix Camp (AVMR, 1997), Els carrers de Mont-roig del Camp (AVMR, 1994) i L'Església Nova: 50 anys d'història viva (Ajuntament de Mont-roig, 1998).

Joan Ivern va ser la primera persona que, amb un article a Ressò Mont-rogenc, va apostar per la inexistència d'un hipotètic antic convent de monges benetes a l'ermita de la Mare de Déu de la Roca. De tot plegat ja en parlava el 1675 Narcís Camós,  i avui encara no n'hem tret l'aigua clara. Jo no sóc tan agosarat com en Joan Ivern en aquest tema, però encara recordo com me'n parlava amb entusiasme abans de publicar l'article, com va obrir-me casa seva quan jo començava a interessar-me per la història de Mont-roig.

Joan Ivern ens ha deixat, hem perdut una persona inquieta que estimava Mont-roig però guanyem una obra, que malgrat ell mateix va definir com a modesta, és necessària a l'hora de capbussar-nos en la nostra història.

Escrit publicat a "Catalunya cristiana"

1 comentari:

Judit ha dit...

Ohhhh, no ho sabia!
En Joan i jo vam viure al mateix carrer i sovint parlavem. M´agradava preguntar-li coses i sempre tenia resposta per tot. Un bon coneixedor de Mont-roig...
Em sap greu.
Una abraçada!