11 d’octubre del 2011

Santa Tecla i els goigs

Goigs de Santa Tecla (ampliar imatge)
Santa Tecla i els goigs són protagonistes de l'exposició que es pot veure aquests dies a Seminari de Tarragona, en el marc del congrés internacional sobre la santa d'Iconi, que es desenvoluparà a finals d'octubre a Tarragona. L'exposició, malgrat s'ha produït amb extrema senzillesa, és una interessant aproximació al fenomen gogístic vinculat amb l'advocació de santa Tecla, i també a la seva iconografia més tarragonina. Un dels goigs exposats és el que vaig editar l'any 2003, amb una tirada de 275 exemplars numerats en paper Conqueror verjurat de 220 gr. Es tracta dels Goigs a llaor de santa Tecla, verge i protomàrtir que es venera al reial monestir de Santa Maria de Poblet, amb lletra de Josep Maria Rovira-Artigues i música de Mn. Francesc Baldelló.

En una de les reunions amb el voluntariat d'aquest congrés, vaig proposar avançar-ne l'inici, amb un acte previ sobre els goigs de santa Tecla que coincidís amb les festes de la patrona de Tarragona. I així ha estat, amb la conferència de Mn. Joan Roig i Montserrat que va servir per presentar l'exposició de goigs de santa Tecla i el darrer llibre d'aquest poeta de Felanitx i gran enamorat d'Orient qui, a diferència de l'acte de presentació del seu llibre sobre els goigs de sant Magí a la Diputació de Tarragona, va poder seure al lloc que penso li pertoca.

Entrevista a Joan Roig i Montserrat.
Imatge: Extreta de Gogistes Valencians.

1 comentari:

Salvador Raga ha dit...

Estimados amigos : Como sabéis, hemos constituido una sección en nuestra Asociación Cultural que tiene como objetivo el catalogar , promover, estudiar y difundir los Gozos de la Comunidad Valenciana porque están en riesgo de perderse definitivamente en muchos lugares. En ese sentido hemos creado un blog http://gogistesvalencians.blogspot.com/ para dar visibilidad a este apasionante trabajo que estamos haciendo. Esperamos que sea de público interés esta iniciativa. Un saludo afectuoso.



Salvador Raga Navarro
PRESIDENTE
Asociación Cultural VIA VICENTIUS - GOGISTES VALENCIANS

www.caminodesanvicentemartir.es
http://viavicentius.blogspot.com/