12 de novembre del 2013

Contra Mont-roig


Ermita de Sant Ramon de Penyafort.
Foto: Patronat Mare de Déu de la Roca.
Les tres ermites de Mont-roig del Camp n'han patit molts d’atacs al llarg de la història. Bàsicament fruit de guerres o pillatges, però també de la persecució religiosa, del "martiri de les coses", per utilitzar  paraules d'Antonio Montero. De fet d'imatge original no en queda cap ni una, la història i els seus avatars són així. 

El darrer i sonat robatori data del 1979, quan es va robar la imatge de la Mare deDéu de la Roca. No cal dir que el 1936 la talla de fusta d'aquesta advocació mariana va ser destruïda juntament amb d'altres imatges, entre les quals la del que havia estat segon patró de Mont-roig, sant Jeroni.

El patrimoni religiós mont-rogenc, i per tant cultural, ha tornat a patir aquests atacs. Uns atacs que no són fruit del vandalisme gratuït, sinó que penso venen motivats per un menyspreu clar a la llibertat religiosa. I de retruc menyspreu al sentiment d'estimació envers les ermites de Mont-roig, àmpliament compartit per persones de diferent tarannà. 

L'atac ocorregut la nit del 21 al 22 d'octubre contra l'ermita de la Mare de Déu del Peiró podia semblar fruit d'un acte de vandalisme pur i dur, encara que la decapitació de les imatges ho feia dubtar. Ara bé,  un segon atac contra l'ermita de Sant Ramon de Penyafort dut a terme la nit del 10 al 11 de novembre, amb noves decapitacions d'imatges rebla el clau de l'odi i deixa ben clares les motivacions de qui ho hagi dut a terme. 

Podem parlar, i molt, a partir del que està passant a Mont-roig, on darrerament han aparegut també un seguit de pintades de signe nazi que encara ningú ha esborrat. Tot plegat, els atacs i les pintades, són signes de l'odi no ja contra Mont-roig, o contra la religiositat, sinó contra els drets bàsics de la persona humana.

A partir d'aquí cal pensar en allò de que la pràctica és l'esglaó més alt de la teoria. I Mont-roig ja ho ha fet, rehabilitant novament l'ermita del Peiró sense fer-ne escarafalls, així m'ho explicava fa pocs dies la presidenta del Patronat Mare de Déu de la Roca. Ara és el torn d'una investigació rigorosa del que ha succeït, i de prevenir nous atacs contra el nostre patrimoni i contra els sentiments de gran part dels mont-rogencs.
Ermita del Peiró.
Foto: Patronat Mare de Déu de la Roca.
Ermita de Sant Ramon de Penyafort.
Foto: Patronat Mare de Déu de la Roca.